اوج‌گیری

کتاب « اوج‌گیری: قواعد سه‌گانه تفکر استراتژیک پیشرفته » نوشته‌ی ریچ هوراث بوده و در ایران نشر آریاناقلم آن را منتشر نموده است.

در چند دهه گذشته، ابزارها و تکنیک‌های برنامه‌ریزی استراتژیک به‌سرعت توسعه ‌یافته‌اند، بااین‌حال تحقیقات و یافته‌ها در خصوص مفاهیم انتزاعی و ذهنی‌ای همچون تفکر استراتژیک همچنان محدود و کم دامنه است. برنامه‌ریزی و تفکر استراتژیک نیروهایی مکمل یکدیگر هستند. برنامه‌ریزی فرآیندی گام به گام، دشوار و زمان‌بر است، اما تفکر استراتژیک قابلیتی ذهنی و تفسیرپذیر می‌باشد.

ثمره تفکر استراتژیک، استراتژی است؛ تاکتیک‌ها نتیجه تفکر عملیاتی‌اند. اما برخی استراتژی را با تاکتیک اشتباه می‌گیرند. بعضی دیگر، مجموعه اقدامات قابل انجام در راستای بهبود و تعالی سازمان را استراتژی می‌نامند. حقیقت آن است که اقدامات عملیاتی‌ای که در جهت اصلاح نقاط قابل ‌بهبود و عارضه‌های سازمانی قابل انجامند، استراتژی محسوب نمی‌شوند. استراتژی از جهت‌گیری‌ها سخن می‌گوید، نه از عملیات. علاوه بر آن، استراتژی در رابطه با اولویت‌ها طرح می‌شود، نه در رابطه با هرگونه اقدام اصلاحی قابل پیشنهاد.

کتاب اوج‌گیری به ‌خوبی به چالش‌های اصلی استراتژی و تفکر استراتژیک می­‌پردازد و در ادامه، ضمن ارائه چارچوب، قواعد سه‌گانه تفکر استراتژیک مقدماتی(شامل فراست، تخصیص و اقدام) و پیشرفته(شامل اتحاد بخشیدن، رقابت کردن و پشتیبانی نمودن) را به ‌اختصار توضیح می‌دهد. این کتاب به موضوعاتی چون مدل کسب‌و‌کار، نوآوری در آن و همچنین پلتفرم‌ها نیز می‌پردازد.

همچنین در این کتاب به نکات قابل تاملی اشاره می‌شود که برخی از آن‌ها در ادامه آورده شده است:

  1. نسبت دادن شکست‌های سازمان به عوامل بیرونی آسان است، اما «تصمیمات در خصوص استراتژی» علت ۷۰ درصد شکست‌ها است.

  2. پژوهش‌ها در خصوص ۷۵۰ مورد ورشکستگی در دوره‌ای ۲۰ ساله نشان دادند که عامل اصلی این ورشکستگی‌ها «استراتژی بد» بوده است.

  3. نشانه واضح نبود استراتژی، آمیزه‌ای در هم و بر هم و تصادفی از تصمیمات است که هیچ سازگاری‌ای با یکدیگر ندارند. این بستر باعث می‌شود بدون هیچ جهت‌گیری خاصی از فرصتی به فرصتی دیگر بروید، درست مانند حسی که ضمن راندن ماشین برقی در شهربازی به شما دست می‌دهد.

  4. «افراد غیراستراتژیک در حد متوسط باقی می‌مانند». آن‌ها از بی‌قاعدگی رنج می‌برد. در جلسه‌ای حضور پیدا می‌کنند که هیچ ضرورتی ندارد. آن‌ها روزی ۴۷ بار ایمیل خود را چک می‌کنند!

  5. استراتژی خوب نیازمند «بده‌بستان» است. در واقع، استراتژی خوب فعالیت‌های زائد و بی‌ارتباط با اهداف را «حذف» می‌کند.

  6. تیم کوک: ما همچون دیوانگان بر سر کارهایی که «نباید انجام دهیم» با یکدیگر مجادله می‌کنیم، چون خیلی خوب می‌دانیم که تنها کارهای اندکی هستند که می‌توانیم به‌خوبی انجام دهیم. شاید کارهای زیاد جالب و فرح‌بخش باشند اما… فقط باید کارهای انگشت‌شماری را انجام داد.

  7. مضرات «مخفی نگه‌داشتن استراتژی» از منافع آن بیشتر است.

  8. برای این‌که متوجه شوید «آگاهی از استراتژی» در سازمان شما چگونه است، «کارتی ۸×۱۲ سانتی‌متری» به مدیران بدهید و از آن‌ها بخواهید که در این کارت‌های استراتژی سازمان را بنویسند. سپس تعداد افراد با پاسخ مشابه را شمارش کنید.

معرفی کتاب اوج‌گیری را می‌توانید اینجا ببینید.

چهار اصل اجرای استراتژی
قواعد استراتژی: پنج آموزه جاودان از بیل گیتس، اندی گرو و استیو جابز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید