۷ توصیه برتر استراتژیک به سازمان‌ها

۷ توصیه برتر استراتژیک به سازمان‌ها

صفت استراتژیک به چیزی نسبت داده می‌شود که تأثیر اساسی بر پارامترهای کلیدی یک سیستم اقتصادی و یا اجتماعی دارد. به‌عنوان‌مثال در یک سازمان پسوند استراتژیک هر جا مشاهده شد می­‌توان حدس زد که این موضوع به یکی از ۵ پارامتر زیر مرتبط است:

«سودآوری پایدار، رقابت­‌پذیری، بهره­‌وری، رشد و بقا»

در سازمان­‌های مردم‌نهاد، استراتژیک به اموری گفته می­‌شود که تأثیر اساسی بر سه پارامتر کلیدی «گستره و اثربخشی خدمات اجتماعی آن نهاد، تحقق مأموریت و بقای آن سازمان» داشته باشد.

حال، بر این اساس هفت توصیه استراتژیک به شرح زیر مطرح می‌شوند:

۱) سازمان با نقشه کهنه نمی‌تواند سرزمینی تازه کشف کند.

یک برنامه استراتژیک برای ایجاد یک کسب­‌وکار قوی، در حال رشد و سودآور بسیار مهم است. کسب‌وکارها باید استراتژی خود را مجدداً مورد بررسی قرار دهند، میزان پیشرفت خود را رصد کنند و با توجه به شرایط موجود، آن را تغییر دهند. این بدان معنی است که برنامه استراتژیک شما باید به طور مرتب مورد بازنگری و تنظیم قرار گیرد. ارزیابی و بررسی برنامه استراتژیک، فرصتی است برای ارزیابی وضعیت کسب­‌وکار و صنعت و ارزیابی مجدد چشم انداز، اهداف، ارزش­‌ها و برنامه عملیاتی خود.

۲) زمینه پرورش استراتژی‌های نو را در سازمان فراهم کنید؛ از طریق افراد جدید، گفتگوهای جدید و چشم‌اندازهای جدید.

یک سازمان برای ایجاد و گسترش استراتژی­‌های جدید، نیاز به ایده­‌های جدید دارد که این ایده‌­ها می­‌توانند از طریق افراد جدید، گفتگوهای جدید و چشم‌­انداز­های جدید به سازمان منتقل شوند. افراد جدید به دلیل خو نکردن به شرایط سازمان می­‌توانند ایده‌­های جدید تولید کنند. به همین ترتیب، گفتگوهای جدید موجب بروز سرنخ­‌ها و ایده­‌های جدید می‌­شود. تعریف چشم‌­انداز جدید برای سازمان گاه نیازمند استراتژی متفاوت و جدید می­‌باشد.

۳) برای رسیدن به چارچوب فکری جدید، باورهای قدیمی و دست و پاگیر سازمانی را فراموش کنید.

امروزه با افزایش رقابت و تغییر پیوسته محیط خارجی، یک سازمان برای تطبیق با محیط جدید ملزم به حذف و یا تغییر باورهای قدیمی و گاه دست ­و پاگیر است تا به چارچوب فکری جدید رسیده و منطبق با آن عمل کند.

۴) درست انجام دادن یک کار غلط در سازمان، زیان بارتر از انجام ندادن یک کار درست است.

انجام ندادن یک کار درست، موجب می‌­شود سازمان از پیامدهای سودمند آن بی‌­بهره بماند. اما انجام دادن یک کار غلط نه تنها فایده‌ای برای سازمان ندارد بلکه منجر به ضرر و زیان برای سازمان می­‌شود. خواه به شیوه‌­ای درست انجام گیرد خواه غلط.

۵) برای ایجاد خلاقیت سازمانی در جستجوی افرادی در سازمان باشید که هنوز به شرایط خو نکرده و پارادایم حاضر را نپذیرفته‌اند.

خلاقیت همیشه در قلب تجارت بوده است. لذا ایجاد خلاقیت همیشه یکی از دغدغه­‌های هر سازمان و مدیری بوده است. افراد جدید موجود در سازمان که هنوز به شرایط موجود در سازمان عادت نکرده­‌اند و چشم بسته از دستورالعمل­‌ها و رویه­‌های موجود پیروی نمی­‌کنند، می‌­توانند باعث ایجاد خلاقیت و نوآوری در سازمان شوند.

۶) در هر تصمیم‌گیری سازمانی، یک فرصت به بهای از دست دادن سایر فرصت‌ها به دست می‌آید؛ پس در تصمیم‌گیری دقت فراوان داشته باشید.

یک سازمان می‌­بایستی منابع خود را بر روی اهداف استراتژیک متمرکز کند. به طور مثال نمی­‌توان هم زمان در همه بازارها، در همه محصولات و …. موفقیت چشم‌گیر داشت. لذا تصمیم‌گیری برای انتخاب فرصت موردنظر بسیار مهم است. چرا که انتخاب یک فرصت به معنای از دست دادن سایر فرصت‌هاست (هزینه فرصت) و هر سازمانی باید با درنظر گرفتن شرایط داخلی و خارجی دست به انتخاب بزند.

۷) شکست اصلی سازمان‌ها به خاطر این است که بیشتر وقت و هزینه خود را صرف دفاع از دانسته‌ها و داشته‌هایشان می‌کنند نه به یافتن ندانسته‌ها و به دست آوردن داشته‌هایشان.

متفاوت دیدن، متفاوت عمل کردن، خلاقیت و آفرینندگی، خو نکردن به وضعیت موجود، به چالش کشیدن پیش فرض‌ها و پیش دانسته­‌ها کلیدهای اصلی فرار از شکست و حرکت به سمت پیروزی است.

گرفته شده از کتاب: فرامین و فنون استراتژیک

نویسنده: مجتبی لشکربلوکی

ناشر: نص

مقاله پیشنهادی: ۱۰ پرسش کلیدی برای تحریک تفکر استراتژیک

, ,
۱۰ پرسش کلیدی برای تحریک تفکر استراتژیک
حرکت از اقیانوس قرمز به اقیانوس‌آبی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید