وبسایت ایران استراتژیست در این مقاله که از وبسایت مک کنزی برگرفته شده است پیشنهاداتی را جهت بهبود روند شکلگیری استراتژی کسب و کار ارائه میدهد.
«اولین قدم برای خلق یک استراتژی عالی تغییر فعالیتها در واحد استراتژی میباشد.»
تحقیقات و تجربیات محققان مک کنزی نشان میدهد که ایجاد هشت تغییر عمده در روند اجرای استراتژی ها میتواند کیفیت گفت و گوهای استراتژیک، تصمیماتی که اتخاذ میکنید و نتایج عملکرد شما را به طرز چشم گیری بهبود بخشد. درواقع شما میتوانید به کمک این هشت عمل آنچه در واحد استراتژیتان در حال رخ دادن است را تغییر دهید.
-
جاری سازی استراتژی به مثابه یک سفر سازمانی به جای برنامهریزی سالانه
دنیای امروز ما با عدم قطعیتهای استراتژیک و تغییرات محیطی گره خورده است. در چنین دنیای پویایی دیگر تدوین استراتژی کسب و کار طولانیمدت و ثابت پاسخگو نیست؛ بلکه برای پاسخ به این محیط باید استراتژی تدوین شود که آنقدر انعطاف پذیر باشد تا هر زمان که نیاز بود آن را تغییر دهیم و با پویاییهای محیط همسو کنیم.
برای انجام این کار میتوانیم در جلسات ماهانه زمانی را به گفت و گو دربارهی استراتژی کسب و کار اختصاص دهیم. مدیران میتوانند در این جلسات اطلاعاتی راجع به روند تغییرات محیط و بازار در اختیار یکدیگر قرار دهند و با بررسی تأثیر این تغییرات بر کسب و کارشان تصمیم بگیرند که تا چه حد باید استراتژیشان را تغییر دهند.
-
به بحث گذاشتن گزینهها به جای تلاش برای «بله» گرفتن
هدف اکثر مباحثات استراتژی رد یا قبول یک پیشنهاد واحد است. ارائه پیشنهادهای دیگر یا زیرسوال بردن فرضیههای اصلی آن پیشنهاد معمولاً با استقبال مواجه نمیشود. اما بدون چنین تعاملات عمیقتری ما هرگز نمیتوانیم به گزینههای دیگری که پیش رویمان قرار دارند فکر کنیم و احتمال موفقیت ما بهشدت کاهش مییابد.
لازم است که ما در جلساتمان درباره ی پیشنهادهای ارائه شده بحث کنیم، گزینههای استراتژیک دیگری برای رسیدن به آنچه میخواهیم ارائه دهیم و سناریوهای متفاوت ایجاد کنیم. به این صورت میتوانیم در جهت بهبود و تکامل پیشنهادهای ارائه شده نقشی داشته باشیم.
-
تلاش برای کسب یک موفقیت بزرگ به جای تکهتکه کردن دستاوردها
مطالعات ما نشان میدهد هنگامیکه در بازار یک یا دو کسب و کار شکست خورده وجود داشته باشد، احتمال موفقیت شما بیشتر از زمانی است که همهی کسبوکارها در حال پیشرفت باشند. در همین راستا هنگامیکه در یک صنعت همهی کسب و کارها به منابع دسترسی داشته باشند تقریباً غیرممکن است که شما بتوانید صاحب موفقیت بزرگی شوید. بلکه، احتمالاً مانند بقیه به دستاوردهای کوچک راضی میشوید. ولی مدیران میدانند درواقع آنچه اهمیت دارد همان موفقیتهای بزرگ است.
برای اینکه شرایط را برای خودتان تغییر دهید میتوانید: منابع خود را تنها به بهترین فرصت ها اختصاص دهید؛ برای ترغیب کارکنانتان به تخصیص مجدد منابع، برنامههای تشویقی در نظر بگیرید و برای خارج کردن رقبایتان از صحنهی رقابت منابع کافی اختصاص دهید.
-
توجه به تغییرات بزرگ به جای تمرکز بر بودجه مصوب
بحث بودجه معمولاً نخستین چیزی است که مدیران در گفتوگوهای استراتژی به سراغ آن میروند. چراکه اعتقاد دارند این بودجه است که بقا یا مرگ آنها را مشخص میکند.
اما ما پیشنهاد میکنیم: بهجای اینکه در جلساتتان تمام تمرکز را بر تأمین بودجه و منابع بگذارید از مدیران خود بخواهید ۲۰ مورد از کارهایی که میخواهند در جهت رساندن شرکت به اهداف مهم و اجرای استراتژی انجام دهند را بیان کنند؛ سپس نخست دربارهی این اقدامات و بعد دربارهی منابعی که برای انجام آنها نیاز است، بحث کنید. چراکه اگر نتوانید ایده و اقدام مناسب را پیدا کنید منابعتان هم هدر خواهند رفت.
-
تأکید بر منابع سیال به جای بودجه لَخت
کسب و کارها برای اینکه بتوانند منابع و بودجه خود را در جهت اجرای استراتژی بسیج کنند نیازمند مقدار مشخصی از منابع نقد و سیال هستند. آنها باید در اولین فرصت دست به اقداماتی بزنند که باعث آزادسازی منابعشان شود؛ تا بتوانند این منابع را به فرصتهای جدید تخصیص دهند.
برای تحقق این امر، می توانید از روش «بودجهبندی بر مبنای ۸۰% منابع» استفاده کنید. در این روش ما بودجهی خود را بر مبنای ۸۰% منابعمان تعیین میکنیم و به این صورت ۲۰% منابعمان آزاد هستند، تا اگر زمانی فرصت جدیدی پیش آمد بتوانیم این منابع را به آن فرصت اختصاص دهیم. در دست داشتن مقداری نقدینگی برای انجام اقدامات بزرگ ضروری است؛ پس اطمینان حاصل کنید که همیشه مقداری نقدینگی در اختیاردارید.
-
ریسکپذیر بودن به جای سنگاندازی
مدیران معمولاً هنگام برنامهریزی استراتژیک اهدافی را برای خود تعیین میکنند که از دستیابی به آنها مطمئن باشند و از ارائه پیشنهادهایی که ریسک بالایی دارند پرهیز میکنند. درحالیکه گاهی همین پیشنهادهای پرخطر هستند که باعث بهبود عملکرد شرکت میشوند.
برای انجام این کار لازم است مدیران گفتوگوهایی دربارهی رشد، پیشرفت و مدیریت ریسک با اعضای سازمان داشته باشند و برای هرکدام برنامهای جداگانه تدوین کنند. همچنین به خاطر داشته باشند که انجام اقدامات مهم و پرسود همیشه با ریسک زیادی همراه است و پذیرش ریسک نیازمند تعهد است. پس فرهنگ مسئولیتپذیری مشترک را در سازمان نهادینه کنند تا هیچکس به دلیل ترس از سرزنش شدن یا شکست از ارائهی ایدههای خلاقانهاش خودداری نکند.
-
تمرکز بر عملکرد کلی به جای اعداد و ارقام
برای خلق یک استراتژی کسب و کار موفق نیاز است که مدیران حس مالکیت مشترک نسبت به سود و زیان شرکت را در همه افراد به وجود بیاورند.
برای انجام این کار: به افراد القاء کنید که تنها نتیجه عملکرد مهم نیست و شما برای تلاشهای آنها ارزش قائلید؛ حتی اگر به شکست منجر شود. اینگونه آنها بهراحتی میتوانند پیشنهادهای خود را مطرح کنند و از پذیرش مسئولیتهای سنگین به خاطر ترس از شکست شانه خالی نکنند. همچنین همیشه به عملکرد کلی توجه کنید نه موضعی و فردی. چرا که استراتژی فرایندی کاملاً گروهی است و شما برای دستیابی به هدف استراتژیکتان نیازمند کارگروهی هستید.
-
برداشتن اولین قدم به جای اختصاص تمام زمان به برنامهریزی
گاهی رهبران اهداف بزرگی را برای خود و کسبوکارشان در نظر میگیرند و برنامه ریزی مناسبی نیز جهت رسیدن به آن انجام میدهند. اما تا زمانی که قدم اول در اجرای برنامهی استراتژیکتان را برندارید هنوز تا عملیاتی کردن برنامهی خود فاصله زیادی دارید.
قدم اول در اجرای استراتژی از اهمیت ویژهای برخوردار است، برای اینکه این قدم را با قدرت بردارید ما پیشنهاد میکنیم برای خود اهداف قابل دستیابیتر و کوتاهمدتتری تعیین کنید که رسیدن به هرکدام از این اهداف شما را به هدف بلندمدتتان نزدیکتر کند؛ همچنین در حین انجام این فرایند فراموش نکنید که این عملکرد افراد است که از بیشترین اهمیت برخوردار است نه نتایج.
اعمال این هشت تغییر میتواند شما را از یک شرکت با عملکرد متوسط به یک کسبوکار عالی که اقدامات مهم و بزرگی انجام میدهد تبدیل کند. ولی این را به خاطر داشته باشید که این هشت تغییر باید در کنار یکدیگر انجام شوند تا شما را به موفقیت مورد انتظار برسانند. این تغییرات را در سازمان خود به وجود آورید و حتی اگر در سال اول به نتیجه ی دلخواهتان نرسیدید هیچ اشکالی ندارد؛
شما قدم در راه موفقیت گذاشتهاید و بهزودی به آنچه میخواهید میرسید.
۲ دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید
عالی… بسیار مفید بود. در طی گذشت زمان و تغییر روند کسب و کار، مفهوم و کارکرد استراتژی نیز شاهد تغییرات بسیاری شده.
خوشحالیم که براتون مفید بوده. دقیقا همینطوره.