کسب‌وکارها چگونه باید با بحران کرونا مقابله کنند؟

کسب‌وکارها چگونه باید با بحران کرونا مقابله کنند؟

در این مقاله وب­‌سایت ایران استراتژیست سعی کرده راه‌­حل‌­هایی برای نجات کسب­‌وکارها هنگام بروز بحران­‌های غافلگیر‌کننده و پیش‌بینی‌نشده مانند بحران کرونا ارائه کند.

با گسترش روز­­­­­­افزون بحران کرونا در جهان و با توجه به این‌که این مسئله یک تهدید جدی برای اکثر صنایع و کسب­‌وکارها به حساب می‌­آید شرکت­‌ها در تلاش هستند تا با اندیشیدن تدابیری پاسخی مناسب برای این تهدید بیابند و کسب­‌وکار خود را نجات دهند.

به دلیل غیرقابل‌پیش‌بینی بودن، پویایی و عدم وجود دستورالعمل­‌های قطعی، راه‌­حل مشخصی برای مقابله با این بحران وجود ندارد، اما چیزی که مشخص است و تعداد زیادی از رهبران صنایع و کسب‌وکارها به آن اذعان دارند این است که:

«برای این‌که به بهترین شکل به این بحران پاسخ دهیم؛

باید خودمان و کسب‌وکارمان بخشی از راه‌حل باشیم.»

 به سلامت کارکنان و مشتریانتان اهمیت دهید

به یاد داشته باشید، همان‌طور که شما در این زمان فشار و استرس زیادی را تحمل می­کنید کارمندان و مشتریانتان هم در شرایط مشابهی قرار دارند. سعی کنید شرایط آن‌ها را درک کنید و به آن‌ها اطمینان خاطر دهید که شما به فکر آن‌ها هستید، درباره شرایط جدید اطلاع‌رسانی کنید، نکاتی که افراد برای مقابله با بحران باید انجام دهند را به آن‌ها متذکر شوید، به مشتریان خود اطمینان خاطر دهید که در تولید، بسته‌بندی و توزیع محصولات نکات بهداشتی لازم را رعایت می­کنید، برنامه کاری منعطف­تری به کارمندان خود ارائه دهید و امکان کار از منزل را برای آن‌ها فراهم کنید، مرخصی­های آن‌ها را در زمان بیماری افزایش دهید، برنامه‌هایی مانند انجام تمرینات ورزشی برای افزایش روحیه آن‌ها در نظر بگیرید، جویای احوال‌شان باشید و به آن‌ها بفهمانید که شما یک خانواده هستید و سلامت روحی و جسمی آن‌ها برای شما اهمیت دارد.

گاهی همه ‌چیز مسائل مادی نیست و لازم است که ما به مسئولیت اجتماعی­‌مان بیشتر از سود­مان اهمیت دهیم و برای حل بحران در کنار جامعه­‌مان باشیم. ممکن است این مسائل هزینه‌هایی نیز برای ما در پی­ داشته باشند، اما با دید بلندمدت به‌سادگی متوجه خواهیم شد که وفاداری مشتری و تعهدی که از طرف کارمندانمان به دست می‌آوریم، تمام هزینه‌ها را جبران خواهد کرد.

 به‌سرعت خود را با تغییرات محیط همسو کنید

در زمان بروز بحران­‌های این چنینی برنامه­‌ها و پیش‌­بینی‌­های قبلی ما دیگر به کار نمی‌آیند. لازم است، برای شرایط جدید با توجه به نیازهای جدید بازار و شرایط متغیر کسب­‌وکار برنامه‌­های جدیدی تدوین شود و حتی به دوران بعد از بحران هم فکر کرد و تدابیری نیز برای آن دوران اندیشید .

شرایط جدید و تأثیر آن بر کسب­‌وکارتان را به‌روشنی برای کارمندان و سهام‌داران توضیح دهید، به آن‌ها دقیقاً بگویید که می­‌خواهید چه کاری انجام­ دهید و استراتژی شما برای مقابله با بحران چیست. همچنین وظیفه آن‌ها را در این دوران برای‌شان به‌روشنی توضیح دهید و در انجام تمامی این امور سرعت را مدنظر قرار دهید. شما به‌راحتی می‌توانید با انجام اقدامات مناسب از این تهدید برای خود فرصت خلق کنید.

برای مثال: اگر استراتژی شما قبل از ظهور بحران افزایش تعداد خرده‌فروشی‌ها جهت افزایش فروش بود؛ در شرایط جدید باید تعداد خرده‌فروشی‌هایتان را کم کنید و تمرکزتان را بر فروش آنلاین بگذارید.

 نیروی انسانی خود را هدر ندهید!

امروزه نیروی انسانی یکی از اساسی‌­ترین ارکان مؤثر بر موفقیت یا شکست شرکت­‌ها است. هنگام بروز بحران اهمیت این رکن چندین برابر هم می‌شود. بعضی از کسب‌­وکارها هنگام بروز بحران به‌سرعت آسان­‌ترین راه را انتخاب کرده و دست به تعدیل نیرو می‌زنند، درحالی‌که باید توجه داشت که این امر چه ضرر بزرگی در بلندمدت برای کسب‌وکارها در پی خواهد داشت. چراکه پس از گذشتن از دوران بحران، پیدا کردن نیروی متخصص و آشنا به کسب­‌وکار برای شرکت دشوار خواهد بود و نیازمند صرف هزینه و زمان بسیاری می‌باشد. پس بهتر است قبل از این‌که مستقیم و بدون فکر به سراغ تعدیل نیرو برویم کمی به راه‌حل‌های دیگر هم فکر کنیم.

برای مثال: هنگامی‌که بحران کرونا در چین باعث تعطیلی تعداد زیادی از رستوران‌­ها و هتل‌­ها شد آن‌ها کارگران خود را به شرکت‌های پستی که با کمبود نیرو در پی افزایش خرید آنلاین مواجه شده بودند، قرض دادند؛ این‌گونه هم هزینه­‌های خود را کاهش دادند، هم از بیکار شدن کارکنان‌شان جلوگیری کردند و به‌سرعت هم پس از پایان بحران و عادی­‌تر شدن تقاضای بازار می‌­توانند کارکنان خود را پس بگیرند.

بخش آنلاین کسب‌وکارتان را گسترش دهید.

خرید آنلاین امری است که به‌احتمال‌زیاد حتی پس از دوران کرونا هم رشد زیادی نسبت به دوران قبل از این بحران خواهد­ داشت و برای مردم تبدیل به یک عادت می­شود. پس بهتر است کسب­وکارها حتماً به این بخش توجه ویژه­ای داشته باشند. وب‌سایت خود را به‌روزرسانی کنید، آن را گسترش دهید، در شبکه‌­های اجتماعی فعالیت کنید و اگر تابه‌حال به فکر ایجاد وب‌سایت برای کسب­‌وکار خود نبوده‌­اید، اینک زمان آن است که برای این کار اقدام کنید.

«بحران کرونا به ما نشان داد وجود بخش آنلاین دیگر برای کسب­‌وکارها یک انتخاب نیست، بلکه یک ضرورت است

بدون شک ما  از دوران کرونا هم عبور خواهیم کرد، ولی آن چیزی که برای ما می­‌ماند تجربه‌های ارزشمندی است که از این دوران به دست آورده‌ایم. نباید به‌سرعت درس‌­هایی که از بحران‌ها می­‌گیریم را فراموش کنیم بلکه باید از آن‌ها جهت ایجاد قوت برای کسب‌وکار خود بهره ببریم.

همچنین باید به دوران پساکرونا نیز توجه داشته باشیم  چرا که دیر یا زود با اتمام این دوران ما وارد دنیای جدیدی خواهیم شد که نیازهای جدید خواهد داشت، رفتار خرید متفاوتی از خود نشان خواهد داد و به مسائل با دیدی متفاوت نگاه خواهد کرد. پس بهتر است قبل از ورود به این دنیای جدید تدابیری برای آن اندیشیده شود تا مواجهه با آن ما و کسب‌­وکارمان را غافلگیر نکند.

, , ,
پیشنهاد علم استراتژی برای مدیریت کسب و کار در شرایط کرونا مانند (موقعیت الف)
رهبران، قهرمانان مدیریت بحران

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید