وبسایت ایران استراتژیست در مجموعه مقاله های پیشنهادات علم استراتژی برای شرایط کرونامانند اولین مقاله خود را به استراتژیهای موقعیت تهدید – ضعف اختصاص داد. در این مقاله به استراتژیهای موقعیت فرصت – ضعف میپردازد.
گام نخست: تعیین موقعیت
پیش از هر چیز لازم است موقعیت استراتژیک کسبوکار بر اساس تحلیل واقعبینانه محیط درون و بیرون مشخص شود. در حقیقت باید مشخص شود که در محیط درون ضعفها پررنگتر هستند یا قوتها و همچنین در محیط بیرون فرصتها یا تهدیدها.
«اولین گام تشخیص واقعبینانه موقعیت کسبوکار خود است.»
«کرونا برای شما فرصت است یا تهدید؟»
«کسبوکار شما در موقعیت ضعف قرار دارد یا قوت؟»
موقعیت ب: فرصت – ضعف
اگر در محیط بیرون، فرصت ها پررنگ تر باشند و در محیط درون، ضعف ها بیشتر باشند کسب و کار ما در موقعیت فرصت – ضعف قرار دارد.
«در شرایطی که کسبوکار ما از کرونا نفع میبرد،
ولی خود ما از پول، قدرت، توانمندی و زیرساختهای کافی برخوردار نیستیم چه کنیم؟»
در شرایط فرصت و ضعف علم استراتژی پیشنهاد میدهد کسبوکارها استراتژیهای زیر را در نظر بگیرند:
محافظهکارانه و تدریجی حرکت کنید، و دچار وسوسه توسعه تهاجمی نشوید.
بپذیرید که کسبوکار شما توانایی پاسخگویی به بازارهای بزرگ و محصولات فراوان را ندارد و توسعه تهاجمی شما ممکن است در تأمین خواستههای مشتریان فعلی که بسیار کلیدی هم هستند اختلال ایجاد کند.
اجازه ندهید رشد درآمدهای شما فاصله زیادی با رشد توانمندیهای شما پیدا کند. توازن درون با بیرون و کوتاهمدت با بلندمدت را حفظ کنید.
به رقبا نگاه رقابتی نداشته باشید، فضا برای رشد همه وجود دارد. از قضا شاید رشد کل اکوسیستم به رشد بلندمدت شما هم کمک کند.
حتی همکاری با شرکتهای مکملی که میتوانند در خلق و ارایه ارزش به شما کمک کنند و ضعفهای شما را پوشش دهند به شدت توصیه میشود.
هدف شما باید رشد نسبت به خود، افزایش اعتماد بازار به شما و رشد اکوسیستم باشد. بقیه اهداف را دور بریزید.
در چنین شرایطی سازمانهایی که قبلا در پرورش قابلیتهای شبکهسازی، یادگیری و انعطافپذیری سازمان خود سرمایهگذاری کردهاند موفقتر هستند.
این مقاله به سادهترین زبان و کلیترین و خلاصهترین صورت ممکن این تجویزها را بیان کرده است. اما قطعاً پیشنهاد میشود که افراد علاقهمند مباحث فراوان و غنی تئوریک پشت این پیشنهادات را مطالعه کنند تا دچار سادهاندیشی نشویم.
به علاوه، فراموش نکنیم که علم تنها قسمتی از راهکار را نشان میدهد و راهکار نهایی کسبوکارها از ترکیب علم، شهود و تجربه بیرون میآید.