

اگر علاقهمند به دانستن علت ورشکستگی شرکت ها و یا بفکر راه اندازی یک کسب و کار هستید، پیشنهاد میشود برای پیشگیری از انجام اشتباهات مشابه این مطلب را مطالعه کنید.
علت ورشکستگی شرکت ها چیست؟
در عصری که شرکت ها برای بقا در بازارهای رقابتی با چالش های فراوانی روبرو هستند شناسایی علت ورشکستگی شرکت ها و عواملی که منجر به از دست رفتن مزیت رقابتی شرکت ها می شوند از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد.
اینرسی:
طبق استدلال اینرسی هنگامی که شرکتها خود را با شرایط رقابتی متغیر وفق نمی دهند تغییر استراتژی ها و ساختارها برایشان دشوار می شود. دلیل این دشواری تغییر، به نقش قابلیتها در ایجاد اینرسی بر می گردد. قابلیتهای سازمانی می توانند منبع مزیت رقابتی باشند ولی تغییر آنها دشوار است و آن به خاطر توزیع قدرت و نفوذی است که در سازمان تثبیت شده است و تغییر دادن قابلیتها به معنای تغییر توزیع قدرت در سازمان است. پیشنهادهای تغییر به بروز جنگ قدرت و ایجاد اینرسی منجر می شود. به همین دلیل اکثر تغییرهای سازمانی باعث برانگیخته شدن بحران می شود. اگر چه تغییر ممکن است موجب بحران بشود ولی برای جلوگیری از شکست خوردن شرکت لازم است.
تعهدات استراتژیک قبلی:
تعهدات استراتژیک قبلی شرکت، هم توانایی آن برای تقلید از رقبا موفق را محدود می کند و هم ممکن است وضع نامساعد رقابتی را ایجاد کند. یکی از مظاهر اصلی این تعهدات سرمایه گذاری های عظیم سازمان در مولفه هایی است که در گذشته انجام شده است و اکنون کارایی لازم را ندارند و باعث محدودیت عمل سازمان شده اند، مانند سرمایه گذاری در املاک و مستقلات، سرمایه گذاری در روش های تولید منسوخ شده، سرمایه گذاری در کسب و کارهای دیربازده و مانند آنها.
پارادوکس ایکاروس:
ایکاروس نام شخصیتی اساطیری است که در جزیره ای زندانی شده بود، او توانست با چسباندن دو بال با موم به خود پرواز کرده و از جزیره فرار کند، اما آنقدر به سمت بالا و خورشید حرکت کرد که موم در اثر گرمای خورشید ذوب شد و ایکاروس سقوط کرد و به کام مرگ کشیده شد، یعنی مومی که باعث نجاتش شده بود باعث مرگش نیز شد. این پارادوکس برای بسیاری از شرکتها که زمانی موفق بوده اند صادق است، به این صورت که این شرکتها آنقدر در اثر موفقیت اولیه خود کور می شوند که باور می کنند تلاش بیشتر از همین نوع تلاش موجود باعث ادامه موفقیت آنها میشود و در نتیجه آنقدر تخصص گرا و درون گرا می شوند که واقعیت بازار و الزامات تحقق مزیت رقابتی را نمی توانند ببیند.
برگرفته از کتاب: تئوری مدیریت استراتژیک
نوشته : گرت جونز و چارلز هیل
ترجمه : دکتر علیرضا هاشمی و دکتر محمد اعرابی
ناشر: دفتر پژوهشهای فرهنگی