استراتژی های تاب آوری در شرایط بحران در زنجیره تامین کسب و کارها

استراتژی تاب آوری

شیوع و همه­‌گیری ویروس کرونا و دگرگونی‌های برخاسته از آن اولویت‌های بسیاری از رهبران زنجیره تامین را تغییر داده و آن­‌ها را وادار به استفاده از استراتژی­‌های تاب­‌آور نموده است. به­‌گونه‌­ای که در یکی از نظرسنجی‌های اخیر گارتنر، ۲۱٪ از پاسخ دهندگان اظهار داشتند که آن‌ها امروز دارای شبکه‌ای بسیار تاب­‌آور هستند و بیش از نیمی از آن‌ها انتظار دارند که طی دو تا سه سال بسیار تاب­‌آور باشند. این به معنای حساسیت زیاد، دید خوب و توانایی تغییر سریع فعالیت‌های زنجیره تامین است و نشان از افزایش اولویت استراتژی تاب آوری است.

با توجه به نظرسنجی گارتنر، رهبران زنجیره تأمین می­‌دانند که در شرایط بحرانی لازم است در زنجیره تامین خود استراتژی تاب آوری را داشته باشند. رهبران زنجیره تأمین می‌توانند شش استراتژی اصلی را برای ایجاد تاب­‌آوری بیشتر در شبکه های خود دنبال کنند.

استراتژی تاب‌آوری

  • ایجاد و توسعه انبارداری احتیاطی

با شیوع ویروس کرونا ارزش سهام برخی از شرکت­‌ها سقوط کرد که علت آن عدم پاسخگویی در برآورده کردن نیازهای بازار و تقاضای ناگهان افزایش یافته حاصل از همه‌گیری کرونا بود. انبارداری احتیاطی ساده‌ترین راه برای افزایش تاب‌آوری جهت مواجهه با بحران‌ها در آینده را فراهم می‌کند. ظرفیت انبارداری اصطلاحی است که به دلیل عدم اطمینان در عرضه و تقاضا برای کاهش خطر عرضه (کمبود مواد اولیه یا بسته بندی) حفظ و باعث می‌شود که عملیات کسب‌و‌کار مطابق با برنامه از پیش تعریف شده پیش برود.

  • طراحی شبکه زنجیره تامین متنوع

بسیاری شرکت‌ها شروع به متنوع ساختن مجاری منبع­‌یابی خود کرده‌اند. برای برخی، این به معنای تغییر به تامین کنندگان جدید در خارج از کشور خود بوده است، که در شرایط کرونایی این امر تشدید نیز یافته است. به عنوان مثال رویال بانک کانادا در طراحی شبکه زنجیره تامین این دیدگاه را دارد که با طراحی یک زنجیره تامین متنوع صدماتی که به بازار جهانی وارد می شود را از بین ببرد.

  • ایجاد منابع چند منظوره

در سال ۲۰۱۱ بلایای طبیعی بزرگ در ژاپن و تایلند زنجیره‌های تأمین در سراسر جهان را مختل کرد و اعتماد بیش از حد شرکت‌ها به تأمین منابع منفرد را آشکار ساخت. به همین منظور منابع چندمنظوره یک روش آشکار برای کاهش این خطر است.

  • نزدیک شدن به مصرف‌کننده

فراتر از منابع چند منظوره، برخی از شرکت‌ها می‌خواهند وابستگی جغرافیایی را در شبکه‌های جهانی خود کاهش دهند و زمان چرخه محصولات نهایی را کوتاه کنند. این امر امکان کنترل بیشتر و بهینه‌تر موجودی کالا فراهم و محصول را به مصرف‌کننده نهایی نزدیک می‌کند.

  • ایجاد پلتفرم

زنجیره تأمین وارد دوران پلتفرم شده است؛ دورانی که ذینفعان، سیستم عامل­‌ها و بازیگران مختلفی را در سراسر زنجیره برای ایجاد عملیات، جریان‌های فیزیکی و اطلاعاتی روان به هم متصل می­‌کند. در این محیط ها صدها هزار شریک در یک زنجیره تأمین می­‌توانند موجودی کالا، اطلاعات حمل و نقل و فاکتورها را به اشتراک بگذارند.

  • مشارکت‌های اکوسیستم

در حالی که سونامی تغییر دیجیتال همچنان در اطراف ما با شیوع کرونا شدت یافته است، روند جدیدی از اتوماسیون و تبادل داده طغیان می‌کند و نوید تحولات عمیق‌تر و چشمگیرتری را می‌دهد. به صورتی که اگر چشم‌انداز تغییر عظیم دیجیتال و استراتژی با فن‌آوری بالا تحقق یابد، یک عنصر اساسی، انقلاب زنجیره‌های تامین خطی سنتی به سوی اکوسیستم‌های زنجیره تامین یکپارچه خواهد بود. این اکوسیستم‌های فناوری‌محور شبکه وسیعی از مشتریان و تامین کنندگان را یکپارچه می‌کنند.

منبع: موسسه گارتنر

, ,
کاربرد ردیابی چشمی در تدوین و اجرای استراتژی بازاریابی
تصمیم گیری در زمان عدم اطمینان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید