بوم استراتژی

بوم استراتژی

میزان در نظر گرفتن عوامل ارزشمند برای مشتریان توسط شرکت‌های مختلف را می‌توان به وسیله‌ خلق یک بوم استراتژی مقایسه و تحلیل نمود. (تصویر زیر)

بوم استراتژیاین بوم ساده اما مفید برای مقایسه موقعیت رقبا در یک بازار و ظرفیت آن‌ها در بخش‌های مختلف استفاده می‌شود.

بوم استراتژی

در تصویر یک صنعت فرضی را در نظر گرفته است پنج عامل حیاتی موفقیت که اهمیت خاصی نزد مشتریان دارند شناسایی شده‌اند (به ترتیب رتبه شامل اعتبار تولیدکننده، خدمات پس از فروش، اعتماد به تحویل محصول، امکان آزمایش محصول و کیفیت فنی). این‌ها پنج عامل تعیین‌کننده انتخاب مشتری البته با فرض برابر بودن قیمت هستند.

سپس موقعیت سه رقیب در مقابل این عوامل قرار گرفته است. واضح است که نقاط قوت نسبی شرکت الف با عوامل ارزشمند از نظر مشتریان متناسب نیستند، اما نقاط قوت شرکت ب تناسب بهتری دارند. البته، هیچ کدام در مورد امکان آزمایش و کیفیت فنی که برای مشتریان بسیار اهمیت دارند موفق عمل نکرده‌اند.

انتخاب اقدامات و تصمیمات آتی موضوع بعدی است. شرکت الف می‌تواند اقدام به بهبود وضعیت خود در اصلی‌ترین عوامل موفقیت نماید. اما شرکت‌های ب و پ از پیش در این موارد تقویت شده‌اند، و مشتریان آن‌ها بسیار راضی هستند. یک راه‌حل جایگزین برای شرکت الف تمرکز روی یک بخش خاص از بازار است، بخشی که در آن آزمایش و کیفیت فنی اهمیت بیشتری دارد.

در آنجا رقابت کمتری وجود دارد و فضای بیشتری برای پیشرفت دیده می‌شود. این بخش شاید کوچک باشد، اما هدف‌گیری به سمت آن می‌تواند به مراتب سودآورتر از مقابله با شرکت‌های ب و پ در حوزه‌های قدرت آن‌ها باشد. به سخن بهتر، شرکت الف می‌تواند روی بهبود سیمای فعلی خود در سمت راست این بوم کار کند.

منبع: مبانی استراتژی

نویسنده: جانسون و شولز و ویتینگتون

مترجم: اعرابی، هاشمی و خلیل نژاد

, ,
منابع و قابلیت‌های سازمانی
استراتژیست های موفق تک‌بعدی هستند یا چندبعدی؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید