چرا شرکت ها به بیانیه چشم انداز نیاز دارند؟

بیانیه چشم انداز

هر یک از ما قطعاً برای خود چشم اندازی داریم؛ نوشته یا نانوشته. چشم اندازها به رفتارهای ما سمت‌وسو می‌دهند. شرکت‌ها به بیانیه چشم‌انداز نیاز دارند.

شرکت‌ها نیز به‌مانند انسان‌ها نیازمند چشم‌انداز می‌باشند و ضرورت چشم انداز در سطح شرکت ها اساسی‌تر نسبت به انسان‌ها می‌باشد چرا که سرنوشت انسان‌ها، زیادی به شرکت‌ها و سازمان‌ها بسته شده است.

بر اساس تحقیقات، شرکت‌هایی که چشم انداز دارند و این چشم‌انداز به‌خوبی توسط کارکنان درک و پذیرش‌شده، کارکنانی به‌مراتب تعلق‌خاطر بالاتری دارند.

بیانیه چشم انداز

بیانیه چشم انداز (Vision Statement) سندی است که یک سازمان برای بیان اهداف خود تعریف می‌کند و بنا بر پیش‌بینی آینده بازار، تلاش در هدایت فرایند تصمیم‌گیری دارد.

این سند چگونگی سازمان در آینده را تعریف می‌کند. چشم انداز یک افق درازمدت است که گاهی جهانی را که سازمان در آینده در آن فعالیت می‌کند توصیف می‌کند.

برای مثال، نیکوکاری که به فقیری کمک می‌کند ممکن است بیانیه چشم‌اندازی داشته باشد که می‌گوید: «یک جهان بدون فقر». یک بیانیه چشم‌انداز آینده سازمان را به‌صورت خلاصه بیان می‌کند. این بیانیه بر روی آینده متمرکز می‌شود.

ویژگی های یک بیانیه چشم انداز قوی

۱- جهت سازی

چشم انداز شرکت، اصلی ترین معیار تصمیم گیری‌ها می‌باشد و درواقع تمامی تصمیمات از چشم انداز جهت گرفته و کارکنان نیز می‌فهمند که در چه جهتی می‌بایست عملکرد داشته باشند.

۲- الهام بخشی

چشم انداز شرکت می‌بایست تصویری بزرگ متناسب با انتظارات بلندمدت کارکنان شکل داده و الهامبخش رفتارهای سطح بالا در کارکنان شود.

۳- انرژی بخشی

در شرکت‌هایی که چشم اندازهای قوی و انرژی‌بخش دارند، کارکنان گذر زمان را متوجه نمی‌شوند و کارکنان همیشه سرحال و رفرش می‌باشند و تأثیر انگیزشی واضح بر همه افراد درون سازمان دارد. هم­چنین انرژی و شوق ایجاد می‌کند، تعهد را افزایش می‌دهد و باعث ایجاد تغییر می‌شود. این امر به‌ویژه در مواقع دشوار یا استرس‌زا بسیار مهم است ، زیرا داشتن دید روشن باعث ماندگاری و یادآوری دلیل شروع این کار می‌شود.

مرور بیانیه چشم انداز

یک بیانیه چشم‌انداز درحالی‌که باید قابل‌مشاهده و در دسترس باشد، اما باید بررسی شود. یک کسب‌وکار نباید فقط با یک بیانیه دیدگاه ارائه شود و سپس مانند حقیقت نهایی به آن بچسبد. شاید یک کسب‌وکار با یک بیانیه چشم‌انداز شروع به کار کرده است، که در این صورت نیازی نیست آن را تغییر دهد. اما پس از گذشت چند سال باید به بیانیه چشم‌انداز خود بنگرد و تغییرات لازم را انجام دهد.

«در ابتدا، شاید یک کسب‌وکار به برخی از بیانیه‌های الهام‌بخش خود دست پیدا کرده باشد، اما پس از مدتی این بیانیه دیگر الهام‌بخش به نظر نمی‌رسد.»

علاوه بر این، هر کسب‌وکاری ممکن است طی سال‌ها تغییر کرده و تکامل یابد. نباید از تغییر واهمه داشت بلکه باید آن را در آغوش گرفت و آن را در بیانیه چشم‌انداز خود منعکس کرد. برای مثال شاید توسعه محصول به‌طور ناگهانی ایده‌ای را به وجود آورد که موقعیت یک کسب‌وکار را دگرگون کند یا شاید پیشرفت‌های فناوری، کسب‌وکار را وادار به تغییر عملکرد خود کند. باید ذهن خود را برای این تغییر و تحولات باز نگه داشت. اگر تجارت یا دنیای اطراف تغییر کرده است، باید آماده تغییر و تنظیم چشم‌انداز خود بود.

هر بیانیه چشم‌اندازی باید مرتباً مرور شود و چگونگی پیوند آن با عملکرد کسب‌وکار موردنظر باید بررسی شود که آیا به دید خود نزدیک‌تر شده است؟ آیا کارکنان آن کسب‌وکار به چشم‌انداز موجود اعتقاد دارند؟ در اصل، آنچه باید از آن اطمینان حاصل کرد این است که آیا کارکنان به‌طور مداوم از چشم‌انداز الهام می‌گیرند و از ارزش‌ها و اصول آن در کارهایی که انجام می‌دهند استفاده می‌کنند.

تفاوت زیادی در داشتن بیانیه چشم‌انداز و به کار بستن آن وجود دارد. اگر به نظر نمی‌رسد کسب‌وکار آنچه را که در چشم انداز گفته است، انجام نمی­دهد (بین بیانیه چشم انداز و عملکرد کسب و کار، ارتباطی وجود ندارد) یا اگر برای اجرای آن کارهایی صحیح انجام نمی‌دهد پس بیانیه چشم انداز اشتباه است. ممکن است کسب و کار وقت و منابع کافی را برای کمک به چشم اندازی که ایجاد کرده است، اختصاص ندهد حتی اگر همه با اشتیاق به پیام اعتقاد داشته باشند. در این موارد، باید جنبه‌های عملیاتی خود را مرور کرد تا مشخص شود چه اشتباهی انجام می‌شود.

مثال‌هایی از بیانیه‌ چشم انداز

(آمازون) (Amazon) خرده‌فروشی آنلاین:

«چشم‌انداز ما این است که مشتری‌ محور‌ترین شرکت در کره‌ی زمین باشیم تا مشتریان قادر باشند در آن هر چیزی را که می‌توان به‌صورت آنلاین خریداری کرد، با کمترین قیمت پیدا کنند.»

(پپسی کو) (PepciCo) صنایع غذایی:‌

«چشم‌انداز ما این است که از طریق برنامه‌ها و تمرکز بر فعالیت‌های محیطی به جامعه سود برسانیم و متعهد شویم که ارزش سهام را از طریق تبدیل پپسی کو به یک شرکت پایدار، افزایش دهیم.»

سازمان عفو بین‌الملل (غیرانتفاعی):‌

«چشم‌انداز ما جهانی است که در آن همه‌ی افراد، صرف‌نظر از نژاد، مذهب، قومیت، گرایش یا هویت جنسی، از همه‌ی حقوق بشر که در بیانیه‌ی جهانی حقوق بشر سازمان ملل و دیگر استاندارهای بین‌المللی حقوق بشر تصریح شده‌اند،، برخوردار باشند.»

(آیکیا) (Ikea) لوازم منزل:

«ساخت زندگی بهتر برای افراد بیشتر.»

(انجمن آمریکایی جلوگیری از خشونت علیه حیوانات) (ASPCA) (غیرانتفاعی):

«چشم‌انداز ASPCA این است که ایالات متحده، جامعه‌ای مهربان باشد که در آن با حیوانات با احترام و مهربانی رفتار می‌شود.»

بازنشر از کانال مدیریت استراتژیک

,
صرفه‌جویی ناشی از مقیاس و اهمیت آن برای خودروسازان ایرانی
الگو برداری (بنچمارک)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید