چهار اصل اجرای استراتژی

کتاب چهار اصل اجرای استراتژی ترجمه‌ای است از کتاب ۴Disciplines of Executions که توسط انتشارات دنیای اقتصاد منتشر شده است. کتاب با این که مدلی جامع و اصولی بنیادین را منعکس می‌کند، سادگی و رسایی خود را حفظ کرده و می‌تواند منبعی مناسب برای اجرای استراتژی‌های سازمانی و شخصی باشد.

این روزها اهمیت اجرای استراتژی بیش از پیش شده است و علم استراتژی هم تلاش زیادی در توسعه مدل‌ها، ابزارها و نظریه‌های مرتبط با این حوزه دارد. حتی برخی اعتقاد دارند که اجرا ضرورت بیشتری از تدوین استراتژی دارد. با این حال، هنوز هم فاصله بین ادبیات اجرا و تدوین استراتژی قابل مقایسه نیست و شاید بتوان ادعا کرد که بیش از ۹۵ درصد ادبیات این حوزه به تدوین استراتژی و موضوعات مجاور آن پرداخته است.

نویسندگان این کتاب عدم وضوح و شفافیت اهداف و عدم تعهد، مسئولیت‌پذیری و پاسخگویی در قبال آن‌ها را مهم‌ترین دلایل عدم موفقیت تلاش‌های اجرای استراتژی می‌داند. آن‌ها یکی دیگر از مشکلات را درگیر شدن سازمان‌ها و افراد در کارهای روزانه یا به قول آن‌ها گردباد می‌دانند.

همچنین، آن‌ها عقیده دارند که معمولا در جنگ فوریت و اهمیت ما طرف فوریت را می‌گیریم. در حالی که عدم توجه به فوریت امروز ما را به پا در می‌آورد، اما عدم توجه به اهمیت فردای ما را.

افزون بر این، کتاب تفاوت بین آن‌هایی که وزن‌شان واقعاً کم می‌شود و آن‌هایی که تغییر وزن نمی‌دهند را تنها در اطلاع از اهمیت موضوع نمی‌داند و بیشتر ناشی از تعریف سنجه برای آن و پایش این سنجه می‌بیند.

آن‌ها برای رفع مشکلات بالا و با در نظر گرفتن نکات یاد شده، یک سیستم عامل متشکل از چهار گام یا اصل کلیدی برای اجرای استراتژی تعریف کرده‌اند. ضروری است این سیستم عامل تبدیل به دی‌ان‌ای سازمان شود.

این گام‌ها عبارت‌اند از:

۱٫ تمرکز بر اهداف بسیار مهم

در این گام لازم است تعداد محدودی (حداکثر سه چهار مورد و بقیه اهداف کنار گذاشته شوند) از اهداف مهمی که قرار است به تحقق مأموریت، چشم‌انداز یا استراتژی کمک کنند مشخص شده (مثلا افزایش تناسب اندام) و برای آن‌ها سنجه‌هایی تعریف شوند. (مثلا وزن)

۲٫ اقدام بر روی سنجه‌های پیشرو

سپس باید سنجه‌هایی که می‌توانند در تحقق اهداف بسیار مهم بالا (سنجه‌های تاخیری) موثر باشند و قابلیت اقدام روی آن‌ها وجود دارد را تعیین کرد. این سنجه‌ها بر خلاف قبلی‌ها تحت کنترل ما هستند و به آن‌ها تحویل‌دادنی‌ها هم گفته می‌شود (مثلا تعداد گام‌های طی شده روزانه).

۳٫ داشتن تابلوی امتیازی.

پس از مشخص شدن دو سطح از اهداف (سنجه‌ها) لازم است وضعیت آن‌ها را در قالب یک تابلو یا کارت یا مانند آن‌ها نمایش داد. این تابلو باید طوری تعبیه شود که ساده و در دید بوده و بتوان در یک نگاه (پنج ثانیه) برداشت کاملی از اهداف را از آن به دست آورد. (مثلا ترازو و ساعت گام‌شمار)

۴٫ ایجاد ضرب‌آهنگ پاسخگویی

لازم است این تابلو در جلساتی منظم (معمولا هفتگی)، کوتاه (حداکثر نیم‌ساعت) و متمرکز بین افراد و تیم‌های درگیر در این موضوع مورد بررسی و بحث قرار گیرد و بر اساس آن اصلاحات، یادگیری‌ها و جشن‌هایی محقق شده و رهبران و استعدادها کشف می‌شوند. ضروری است میزان ارایه گزارش هر یک از افراد بیش از چهار دقیقه نشود. (مثلا برگزاری جلسات هفتگی با چند تن از دوستانی که دغدغه کاهش وزن دارند تحت مثلا انجمن مراقبان وزن)

معرفی کتاب چهار اصل اجرای استراتژی را می‌توانید اینجا ببینید.

,
استراتژی خوب استراتژی بد
اوج‌گیری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید