بحران کرونا و صنعت گردشگری

بحران کرونا و صنعت گردشگری

وب‌سایت ایران استراتژیست، در این مقاله که برگرفته از سایت‌های بی‌سی‌جی(BCG) و مک‌کنزی(Mckinsey) است، تحلیلی اجمالی بر صنعت گردشگری و وضعیت آن در ایران در زمان بحران کرونا دارد.

سپس سعی می‌کند پیشنهاد­هایی ارائه دهد که سازمان­‌های فعال در این صنعت بتوانند از زمانی که این بحران در اختیارشان قرار‌‌داده استفاده‌کنند و از این بحران با قدرت بیشتری عبور کنند.

صنعت گردشگری یکی از صنایعی است که با شیوع ویروس کرونا بیش‌ترین آسیب را متحمل شده ­است. این صنعت که سهم ۱۰درصدی از جی‌دی‌پی (GDP) جهانی را در اختیار داشت، در حال حاضر با رکود جدی مواجه ‌شده و حدود ۵۰ میلیون شغل به دنبال شیوع ویروس کرونا در این صنعت در خطر از دست رفتن می‌باشند.

در پی محدودیت‌­هایی  که در کشور­های مختلف از جمله ایران برای رفت و آمد ایجاد شده ‌است و کاهش شدید سفرهای داخلی و خارجی شرکت­‌های فعال در این حوزه در حال جنگیدن برای بقای خود هستند.

بنابر اعلام دبیر انجمن شرکت­‌های هوایی در ایران: خسارت وارد شده به این بخش تا نیمه فروردین حدود ۳۰۰۰ میلیارد تومان برآورد شده­ است و از آنجایی که مشخص نیست این بحران تا چه زمانی به طول بینجامد، این خسارت نیز در حال افزایش می‌­باشد.

ایجاد واحد نقدینگی

 حفظ نقدینگی برای بقای شرکت­‌ها در این صنعت در دوران بحران ضروری است. پیشنهاد می­‌کنیم (اگر تاکنون چنین نکرده‌­اید) قبل از هرچیزی واحدی برای مدیریت و حفظ پول نقد در شرکت تعبیه کنید. این بخش بر اساس عواملی مانند: طول و عمق بحران، عملکرد اقتصادی شرکت، میزان کمک‌­های دولتی، بودجه سرمایه‌­ای و عملیاتی، نقدینگی و گردش پول در شرکت، سناریو‌هایی برای پاسخ به بحران آماده کند تا بتوانید نقدینگی خود را حفظ کنید.

پذیرش ضرر و تاب­‌آوری

در شرایط فعلی شرکت­‌های فعال در این صنعت خواه ناخواه متحمل ضرر خواهند­شد پس باید آن را بپذیرید، تاب‌آوری داشته ­باشید و سعی ­کنید با دید بلند­مدت استراتژی‌تان را برای استفاده از دوران بحران و شرایط پیش‌­آمده پس از آن، تدوین کنید تا به سرعت پس از اتمام دوران کرونا بتوانید دوباره کسب­‌وکار خود را رشد دهید.

برای مثال: هتل­‌ها می‌­توانند در این شرایط دست به نوسازی و تغییر دکوراسیون بزنند. یا خطوط ­هوایی می‌­توانند ساختارهای مسیر و ترکیب ناوگان را با توجه به الگوهای احتمالی پس از بحران، برنامه­ریزی کنند. یا آژانس‌­های مسافرتی می‌­توانند تصاویر و ویدیوهایی از نقاط دیدنی کشور­ها تهیه کرده و آنها را در سایت خود قرار دهند یا برای مشتریان‌شان ارسال کنند تا آن‌ها اشتیاق خود را برای سفر از دست ندهند و برای سفر­های دوران بعد از بحران برنامه‌­ریزی کنند.­­

کاهش هزینه‌­ها

به هر شکلی که می‌توانید سعی کنید هزینه­‌های اضافی خود را پایین بیاورید و بیشتر بر بقا تمرکز کنید. با تامین­‌کنندگان و شرکای تجاری خود مذاکره کنید و تاریخ سر­رسید پرداخت‌­های خود را به تعویق بیندازید یا میزان پرداخت­‌ها را کاهش ­دهید، درصدی از حقوق کارکنان خود را کم کنید، از نیروهای خود در صنایع دیگری که نیاز به نیروی انسانی بیشتری دارند استفاده کنید و در آخر حتی گاهی ممکن است لازم باشد دست به تعدیل نیرو هم بزنید.

تدوین استراتژی

الان زمان تصمیم‌­گیری است، باید مشخص کنید که هدف و اولویت‌­های شما در شرایط جدید چیست و فقط طبق آن هدف و اولویت­‌ها حرکت کنید. اگر سرمایه و نیروی انسانی کافی دارید می‌توانید در صنایع مرتبط یا غیرمرتبط دیگر که در شرایط کرونا با افزایش تقاضا روبه‌رو شده‌اند سرمایه‌گذاری کنید . اگر شرکت تازه تاسیس هستید یا توان کافی برای سرمایه‌گذاری­‌های جدید ندارید می­‌توانید از استراتژی‌های کاهش استفاده کنید. اما آنچه مهم است این است که:

به تصمیمی که درباره ادامه روند کار می‌گیرید متعهد باشید و در میانه راه آن را عوض نکنید.

این اولین باری نیست که صنعت گردشگری با رکودی سنگین مواجه شده ­است و آخرین بار نیز نخواهد ­بود. بحران­‌ها در این صنعت و صنایع دیگر ناگزیر پیش خواهند­ آمد، اما خوب است به این نکته توجه داشته ­باشیم: شرکت‌­هایی که توانسته‌اند از بحران‌ها با موفقیت عبور کنند، آن­‌هایی بودند که

استراتژی بلندمدت داشته‌­اند و از قبل برای مواجه با بحران آماده شده‌­اند.

 این را در خاطر داشته باشید، که گذشتن از بحران کرونا به معنی پایان کار نیست و دیر یا زود با بحران بعدی رو به رو خواهید­شد. پس اگر قصد دارید در این صنعت بمانید از همین الان خود را برای رویارویی با بحران بعدی آماده کنید.

, , , ,
پیشنهاد علم استراتژی برای مدیریت کسب و کار در شرایط کرونا مانند (موقعیت ب)
انعطاف پذیری استراتژیک در بحران‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید