مدل الماس ملی پورتر

مدل الماس استراتژی

مدل الماس ملی پورتر به توضیح این که چرا برخی کشورها در برخی صنایع خاص، شرکت‌هایی با مزایای رقابتی پایدار ایجاد می‌کنند، کمک می‌کند.

مدل الماس مایکل پورتر نشان می‌دهد که  چهار شاخص متداخل ملی داخلی مزیت در صنایع خاص را به وجود می آورند.

مدل الماس ملی پورتر

مدل الماس ملی پورتر

۱) شرایط عامل

عواملی هستند که تولید محصول یا خدمت را شکل می‌دهند (یعنی مواد خام، زمین و نیروی کار). مزایای شرایط عامل در سطح ملی می‌توانند به مزایای رقابتی عمومی برای شرکت‌های ملی در بازارهای جهانی تبدیل شوند. برای مثال، توانایی زبانی سوییس یک مزیت مهم برای صنعت بانکداری‌اش است.

۲) شرایط تقاضای داخلی

ماهیت مشتری‌های داخلی می‌تواند به منبعی برای مزیت رقابتی تبدیل شود. کار کردن با مشتریان حرفه‌ای در داخل کشور به ‌ایجاد یک شرکت مؤثر در خارج از کشور کمک می‌کند. مثلاً توقعات بالای مشتریان ژاپنی از تجهیزات برقی و الکترونیکی باعث پیشرفت این صنایع در ژاپن شده است، لذا آن‌ها در بازارهای جهانی پیشرو هستند.

۳) صنایع مرتبط و پشتیبان

خوشه‌های محلی صنایع مرتبط و حامی یکدیگر می‌توانند منبع مهمی از مزیت رقابتی باشند. این منابع اغلب ماهیت محلی دارند و تعاملات فردی را آسان‌تر می‌کنند.

برای مثال، در شمال ایتالیا صنعت کفش چرم، صنعت دستگاه‌های تولید محصولات چرمی و خدمات طراحی که از دو مورد اول حمایت می‌کنند، با همدیگر در یک خوشه محلی قرار دارند و از منافع دوجانبه همدیگر حمایت می‌کنند.

۴) استراتژی شرکت، ساختار صنعت و رقابت

استراتژی‌های ویژه، ساختارهای صنعتی و رقبا در کشورهای مختلف نیز می‌توانند مبانی مزیت باشند. استراتژی شرکت‌های آلمانی برای سرمایه‌گذاری در برتری فنی نوعی مزیت منحصر به فرد در صنایع مهندسی به آن‌ها داده است.

ساختار یک صنعت محلی رقابتی نیز مهم است: اگر سازمان‌های محلی در منطقه و قلمرو پیشرو باشند، ممکن است به خود مغرور شوند و برتری در آن سوی مرزها را از دست بدهند. بنابراین برخی رقابت‌های داخلی در واقع می‌توانند مزیت باشند.

برای مثال، موفقیت طولانی‌مدت شرکت‌های خودروسازی ژاپنی تا حدی ناشی از سیاست‌های دولت برای حفظ بازیگران ملی (بر خلاف بریتانیا که در آن همه در یک شرکت تلفیق می‌شوند) است.

دولت‌ها با اتکا بر مدل الماس ملی پورتر برای افزایش مزیت رقابتی صنایع محلی خود بر اساس این تفکر که رقابت می تواند مثبت باشد، به جای حمایت، آتش رقابت را در صنایع داخلی گرم تر می کنند.

دولت ها همچنین می توانند با ایجاد شرایط تقاضای ماهرانه یا ایجاد خوشه های صنایع مرتبط و پشتیبان در مناطق خاص، صنایع محلی را تقویت کنند.

منبع: مبانی استراتژی

نویسنده: جانسون و شولز و ویتینگتون

مترجم: اعرابی و هاشمی و خلیل نژاد

, ,
موانع پیاده سازی استراتژی
مدیر ارشد فرهنگ (Chief Culture Officer)

5 دیدگاه. دیدگاه تازه ای بنویسید

  • مدل بسیار عالی، جالب توجه و کاربردی هست، فکر میکنم این مدل میتونه یکی از مبانی تصمیم گیری برای سرمایه گذاری های کوچک و بزرگ برای افراد و سازمان ها باشه

    پاسخ
    • Maryam Rezaii Raad
      28/03/2021 21:59

      دقیقا. این مدل می تواند برای بسیاری از کسب و کارها کاربردی باشد.

      پاسخ
  • Kharaghani
    23/04/2021 16:58

    سلام.
    ممنون از مطلب عالیتون. چرا از مدل الماس پورتر، در تحلیل محیط خارجی کسب و کارها استفاده نمیشه؟ ۵نیروی پورتر هست اما اسمی از این مدل نیست.

    پاسخ
    • Maryam Rezaii Raad
      24/04/2021 21:17

      سلام، ممنون از توجه شما.
      مدل الماس ملی پورتر برای تحلیل محیط بیرون بین الملل کاربرد دارد. هم چنین سطح تحلیل آن صنعت و مقوله است و نه سازمان.

      پاسخ
  • علی قوی پیکر
    28/06/2021 18:37

    سلام ،مدل ۵ نیروی رقابتی پورتر برای تحلیل جذابیت یک صنعت است که آیا برای سرمایه گذاری جذاب هست یا خیر که البته باید حواسمان باشد که این جذابیت برای سایرین هم هست .ولی مدل الماس ملی پورتر برای تحلیل شرایط موجود در یک کشور هست که تا چه اندازه بستر سازی شده که به شما کمک کند تا بتوانید شرکتی بوجود بیاورید که مزیت رقابتی بدست بیاورید .

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید