گام‌هایی استوار برای موفقیت در پسابحران

گام‌هایی استوار برای موفقیت در پسابحران

در حال‌ ­حاضر که بحران کرونا تمام نگرانی­‌ها را در سراسر دنیا به خود اختصاص داده­ است، کسب‌وکار‌ها کمتر به دوران پساکرونا و تاثیرات این دوران توجه می‌­کنند؛ چراکه در حال‌حاضر به دنبال راهی برای حفظ بقا خود هستند. اما لازم است به عنوان یک کسب‌­و­کار علاوه بر اقداماتی که جهت پاسخ­‌گویی به بحران انجام می­‌دهید به فکر موفقیت در پسابحران نیز باشید. در این مقاله که از وب‌سایت گروه مشاوران بوستون برگرفته شده است به اقدامات و گام‌های پساکرونا پرداخته می‌شود.

مرحله‌به‌مرحله پیشروی کنید

این‌که در شرایط بحرانی اول از همه چیز سعی در حفظ بقا خود داشته ­باشید و از استراتژی­‌های تدافعی استفاده­ کنید، امری ضروریست، اما کافی نیست؛ بلکه باید طی سه مرحله از استراتژی­‌های تدافعی به استراتژی­‌های تهاجمی برسید تا بتوانید در زمان بحران و بعد از آن به رشد مناسب دست­ یابید:

  • مرحله نجات: در زمان بحران اولین اولویت بقا است؛ بنابراین از هر نوع استراتژی تدافعی که می‌­توانید برای مقابله با بحران و نجات کسب­‌و­کارتان استفاده ­کنید.

  • مرحله انعطاف‌­پذیری: تاب‌­آوری و انعطاف­‌پذیری توانایی شما را برای مقابله با ناشناخته­‌ها افزایش می­‌دهد. پس این فرهنگ را در سازمان‌تان ایجاد کنید.

  • مرحله شکوفا شدن: به محض این‌که توانستید خود را تا حدی با بحران وفق دهید و از موضع ضعف و شوک اولیه خارج شدید به دنبال فرصت­‌هایی برای رشد باشید، از تهدید فرصت بسازید و خود را برای بحران بعدی آماده کنید.

البته ما هرگز ادعا نمی‌کنیم که پیش‌­بینی دوران پسا­­بحران کار ساده‌­ای است. اما می­‌توان اقداماتی انجام­ داد که آمادگی بیشتری برای مقابله با این دوران داشته ­باشیم؛ حتی اگر نتوانیم آن را به­ طور دقیق پیش­‌بینی کنیم.

۴ اهرم اساسی برای گذر موفق از بحران

  1. از تجربیات قبلی درس بگیرید اما کاملاً به آن­‌ها اعتماد نکنید.

 بعضی از اقدامات همیشه و در هر بحرانی می‌توانند راهگشا باشند؛ اما از آنجایی که هر بحران ویژگی‌های منحصر­به‌­فرد خود را دارد و شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی در زمان بروز هر بحران متفاوت است، لازم است برای تدوین استراتژی در زمان بحران و پسابحران از آزمون و خطاهای گذشته استفاده کنید.

  1. سناریوسازی جهت جلوگیری از غافلگیر شدن

در چنین شرایطی که آینده به شدت نامطمئن می‌­باشد، بهتر است شرایط مختلفی که ممکن است پیش ­بیاید و تاثیری که آن شرایط بر کسب­‌وکارتان دارد را پیش‌­بینی کنید و طبق آن سناریوهای مختلفی ایجاد کنید. در دست داشتن چند سناریو به شما کمک می‌کند انعطاف­‌پذیری‌تان  را افزایش دهید و برای رو­به­‌رو شدن با شرایط مختلف آماده‌­تر باشید.

  1. «اقدامات به موقع» کلید موفقیت

بیشتر شرکت‌­ها تا زمانی که به طور مستقیم از بحران متضرر نشوند دست به اقدام نمی‌­زنند. شما باید به محض دیدن اولین نشانه­‌های بحران دست به اقداماتی جهت مقابله با آن بزنید. چرا که هرچقدر زودتر عمل کنید، احتمال موفقیت شما بیشتر خواهد بود و شرکت‌­هایی که در زمان بحران موفق عمل می­‌کنند در زمان پسابحران موفقیت‌شان چند برابر خواهدشد.

  1. از سرمایه‌گذاری­‌های جدید نهراسید

زمانی که بحران رخ می‌­دهد سازمان‌ها کمتر به سرمایه‌­گذار‌‌‌‌ی‌­های جدید فکر می‌کنند و اکثرا سعی می‌‌کنند هزینه‌­های خود را کاهش دهند؛ اما مزیت شما در آن است که بدانید در زمان بحران هزینه­های خود را در کدام بخش کاهش دهید و در کدام بخش سرمایه‌­گذاری کنید. جهت انجام این کار:

  • بخش تحقیق­ و­ توسعه و تکنولوژی خود را گسترش دهید.

  • صنایع در حال رشد را پیدا کنید.

  • کسب­‌و­کارهای مناسب را در آن صنایع شناسایی کنید (بهترین کسب‌­وکارها آن‌­هایی هستند که در صنعت مشابه با شما فعالیت دارند، فرهنگ سازمانی­‌شان به شما نزدیک است، اهداف بلند­پروازانه دارند و به شدت نوآورند).

  • دست به ادغام و تملیک بزنید (به دلیل آن که در زمان بحران بسیاری از کسب­‌وکارها در حال نابودی هستند، به راحتی و با قیمت بسیار پایین می‌توان کسب‌­وکارهای مختلف را تصاحب کرد. این ادغام و اکتساب­‌ها در زمان پسا­بحران به شدت پر­سود خواهند بود).

دوران بحران همانطور که با تهدید­های بسیاری همراه است، می‌تواند حامل فرصت­‌های بسیاری نیز باشد. فقط لازم است از لاک دفاعی خود خارج شوید، دیدتان را وسعت بخشید و با دید باز اقداماتی انجام دهید که در دوران پسا بحران باعث رشد و شکوفایی شما شوند.

, ,
« سناریو‌سازی » دوربین دید در شبِ بحران‌ها
درک دوران پساکرونا و شکل دادن به آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید