کنترل و پایش استراتژی

کتاب کنترل و پایش استراتژی

کتاب کنترل و پایش استراتژی نوشته دکتر مجتبی لشکربلوکی توسط نشر آریاناقلم منتشر شده است .

موضوع کتاب کنترل و پایش استراتژی در حوزه کنترل استراتژی است.

دکترمجتبی لشکربلوکی در این کتاب اعتقاد دارد که مدیریت استراتژیک بدون کنترل و پایش یک حلقه باز و ناتمام است.

برخی نکات کلیدی کتاب کنترل و پایش استراتژی در ادامه آورده شده است:

  • عدم کنترل های لازم منجر به رفتارهای نامطلوبی میشود که به اعتمادپذیری شرکت ها به شدت خسارت وارد می‌کند. یک سازمان برای اینکه اعتمادپذیر باشد، باید پیش‌بینی پذیر باشد. به این معنا که رفتار سازمان در طول زمان باید قابل پیش‌بینی باشد. پیش‌بینی‌ پذیری در گروی قاعده‌مندی است. بدان معنا که با حاکمیت نظم و انضباط و درستکاری و دوری از فساد، دزدی و تبانی، رشوه و .. سازمان قاعده‌مند خواهد بود.
  • سازوکارهای کنترلی اگر در سازمان به خوبی کار نکنند، منجر به خسارت به ذی نفعان کلیدی (عدم حفاظت از حقوق و منافع ذی‌نفعان کلیدی) خواهند شد. سازمان باید منافع سهام داران خرد، سهام‌داران اصلی، شرکا و کارکنان را به رسمیت بشناسد و از آنها صیانت کند.
  • آینده هیچ شرکتی تضمین شده نیست، بنابراین آینده مطمئن دغدغه همه مدیران ارشد و سهام داران است. نظام های کنترلی باید در تامین آینده پایدار سازمان ها نقش آفرین باشند. هدف نهایی کنترل آن است که از دستیابی به نتایج کلیدی عملکرد و تحقق مقصود بنیادی و ارزش های سازمان اطمینان حاصل کند و بدین ترتیب در مورد آینده سازمان امنیت خاطر ایجاد کند.
  • برای اینکه سه هدف نهایی کنترل محقق شود لازم است که در سازمان از پنج مورد اطمینان حاصل شود.

این پنج مورد را اهداف میانی کنترل می‌نامند.

محور اول کنترل به کسب اطمینان از صحت و اعتبار محتوای اهداف و استراتژی مرتبط است. هدف این نوع کنترل آن است که سازمان مطمئن شود راهی که برگزیده است راهی درست است و استراتژی همچنان معنادار و صحیح است.

محور دوم با فرض صحت استراتژی به مطلوبیت ترجمه استراتژی به عمل (عملیاتی کردن استراتژی) می‌پردازد. هدف این کنترل آن است که مطمئن شود اهداف و استراتژی ها به درستی به اهداف و اقدامات عملیاتی و بودجه متصل شده‌اند.

محور سوم با فرض صحت استراتژی و فرض ترجمه درست استراتژی‌ها به اهداف و اقدامات عملیاتی دغدغه این را دارد که آیا اقدامات، طرح ها و پروژه ها به خوبی پیش می‌روند.

محور کنترل چهارم و پنجم: جلوگیری از خطا و اشتباه: این دو محور ربط مستقیمی به اهداف و استراتژی ندارند، به این معنا که در صورت وجود هرگونه استراتژی با هرمحتوایی به صورت مستقل کار خود را باید انجام دهند. مدیریت باید با قانون شکنی های عمدی و اشتباهات غیرعمدی مقابله کند.

  • ایجاد نظم و جلوگیری از اختلال و ایجاد فضای مطمئن امکان تخصیص زمان مدیران را برای پرداختن به جاری سازی استراتژی فراهم می‌کند. حفظ دارایی ها، کنترل اطلاعات و قابل اعتماد بودن اطلاعات حسابداری مقدمه جلوگیری از اشتباهات(غیرعمدی) و بی نظمی ها(فساد، انحراف عمدی) است. برای مثال، از طریق بازرسی فیزیکی دارایی ها و منابع میتوان آرامش و اطمینان را برای مدیران فراهم کرد و زمان آن ها را برای جاری سازی استراتژی آزاد نمود.
  • هدف نهایی کنترل، اعتماد پذیری، حفظ منافع ذی نفعان و آینده مطمئن است. در کتاب کنترل و پایش استراتژی، ۱۴ اهرم کنترلی ارائه شده است که بتوانید اکنون و آینده مطمئن تری داشته باشید.
  1. کنترل بینشی
  2. کنترل مرزی
  3. کنترل انضباط مالی
  4. کنترل نتایج مالی
  5. کنترل فنی- عملیاتی
  6. کنترل بودجه‌ای
  7. کنترل ساختاری
  8. کنترل انسانی
  9. کنترل سیستمی
  10. کنترل مفروضات و محتوای استراتژی
  11. کنترل بوروکراتیک
  12. کنترل فیزیکی
  13. کنترل اطلاعاتی
  14. کنترل عملکردی

ایران استراتژیست مطالعه این کتاب را توصیه می‌کند.

برای معرفی کتاب به اینجا مراجعه کنید.

,
تقلا
بازی بی نهایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید